Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще увеличи помощта за Етиопия, Кения и Сомалия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хуманитарната помощ достигна районите в Сомалия, контролирани от бунтовници, предаде Би Би Си.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева посети региона. Според нея, ситуацията е много драматична. Тя съобщи, че Европейската комисия е решила да увеличи два пъти и половина помощта за Етиопия, Кения, Сомалия.

Междувременно, Световната организация по прехраната и земеделие на ООН организира въздушен мост за доставка на храни за над 300 хиляди души в столицата на Сомалия - Могадишу, съобщи представителката на организацията Емилия Казела:

Ще се постараем да осигурим продоволствия за терапевтично и добавъчно хранене, за да помогнем на децата, страдащи най-сериозно от недохранване; това ще стане през следващите дни. Като част от усилията ни в Могадишу в 16 центъра в града са доставени храна и вода. Всеки от центровете осигурява прехраната на повече от 5 000 души всеки ден, така че достигаме до 85 000 души.

Организацията по прехрана свиква извънредна конференция в Рим, за да обсъди помощта за засегнатите от глад страни в Африканския рог.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени