Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брайвик опитал да купува оръжия в Прага

Снимка: publish.uwo.ca

Норвежкият нападател Андерш Брайвик е опитал в края на август миналата година да купи оръжия в Прага. В неговия манифест многократно се споменава и Чехия. По примера на "Бенешовите декрети", с които Чехословакия депортира судетските немци след Втората Световна война, според Брайвик биха могли да бъдат изгонени мюсюлманите и имигрантите в Европа. Норвежецът използва и цитати на чешкия президент Вацлав Клаус, предупреждавайки за увеличаващия се в Европейския съюз дефицит на демокрация и заплахите за свободите.

Андерш Брайвик планирал пътуване до Прага с личен автомобил и дори направил резервации за 6 нощувки в края на август миналата година. Целта била покупката на автомат AK-47, пистолет "Глог", гранати и др. Той събирал информация в интернет и медиите като планирал да търси връзки и с дилъри на дрога, тъй като те били запознати с канала на оръжията от Балканите.

Чехия, заедно с Полша и Швейцария, са посочени от него като единствените страни, където могат да се изпитат оръжията на стрелбище, но опитите на Брайвик в чешките клубове се оказват неуспешни, пояснявайки, че има по-подходящи за целта западноевропейски градове. Така решава да купи легално оръжие в Норвегия.

Чехия получила и ниските 80 точки в класацията за мултикултурни държави. Според Брайвик страната почти няма мюсюлмани, а криминалният контингент са християнските роми. С 90 точки, след Чехия, са Словакия и Словения. Като прекалено толерантни са подредени Германия- с 1 точка, Швеция - 6 точки, Норвегия- 8 точки. Чехия е описана и като страна с висок дял на хората с норвежки генотип. Споменават се и две от чешките крайно десни партии, предлага се и обединението им под името "Норвежка лига".

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна