Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии и инспекторат влязоха в конфликт

Съдиите Весислава Иванова и Атанас Атанасов от Софийския градски съд преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет /ВСС/ образува дисциплинарни производства срещу председателя на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева, председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и съдиите от СГС Иван Коев и Владимир Астарджиев. Причината е доклада на инспектората към съвета, констатирал, че четиримата системно не спазват процедурните срокове. От 35 наказателни съдии 11 имат просрочени дела, 14 нямат нито едно просрочено дело и 10 имат минимален брой просрочени дела.

От няколко дни магистратите от Наказателната колегия под различна форма атакуват изводите на инспектората.  В съвета беше внесено и писмо от името на над 20 съдии с искане за нова проверка. Предложените за поощрение се отказаха от наградите си. В писмо до Висшия съдебен съвет, съдиите възразяват, че са били оценени само статистически и поискаха по-задълбочена проверка, която да отчете качеството на свършената работа и сложността на отделните казуси.

Съдия Весислава Иванова от СГС е сред внеслите възражението по констатациите в доклада. Аз съм изключително възмутена, каза Весислава Иванова, тъй като правото на възражение на съдиите е законово регламентирано. То не може да се приема като конфронтационно поведение, нито може да се счита, че чрез упражняването му ние оказваме натиск. Несериозно е твърдението, че редовите съдии, чиято кариера зависи от оценки, които дава инспектората за тяхната работа, могат да оказват натиск върху този орган, коментира съдия Иванова.

Ние от години говорим, че оценяването на работата на съдиите не е качествено, че критериите за повишаване и израстване в длъжност, за избор на административни ръководители, не са достатъчно сполучливи. Не мисля, че можем да подминем с лекота тези проблеми. Напротив, по тях трябва да се работи, за да може в крайна сметка да се достигне до качествен продукт, който дължи системата, добави Весислава Иванова.

Съдията Атанас Атанасов от СГС, посочен в доклада като отличник, заедно с още двама съдии, са внесли писмо в инспектората, с което отказват да приемат тази оценка, защото смятат, че оценяването е извършено несправедливо, изключително по количествени показатели.

Това е една тенденция, която наблюдаваме напоследък от някои заседания на ВСС да се поставя като отрицателна атестация упражняването на правото на мнение от страна на колегите и то по изключително професионални въпроси, свързани с кариерното развитие, с оценяването на нашата работа или пък по въпроси, свързани с независимостта на съдебната власт, коментира адвокат Атанасов.

И двамата съдии, Весислава Иванова и Атанас Атанасов, изразиха надежда на колегите им да бъде предоставена възможност в една обективна процедура да депозират своите възражения и на тях да се отговори конкретно.

Още от коментарите по оценката на инспектората към ВСС за работата на 35 наказателни съдии можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна