Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танкове окупираха централния площад в сирийския град Хама

Сирийски танкове окупираха централния площад в Хама след тежък обстрел на обсадения град, съобщават очевидци. Всички комуникации са прекъснати. Режимът използва медийното внимание върху процеса срещу Хосни Мубарак, за да довърши Хама, каза местен жител за агенцията по сателитен телефон. Той добави, че обстрелът е предимно в района Хадер, който в голямата си част е бил изравнен със земята по време на операция на армията през 1982 г.

На централния площад в Хама се проведоха едни от най-големите демонстрации срещу управлението на президента Башар Асад. Протестите в страната за политическа свобода продължават вече пет месеца.

Сирийски активисти съобщиха за Асошиейтед прес, че експлозии се чуват в обсадения град. Рами Абдул Рахман, председател на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права, каза, че жители в покрайнините на Хама съобщават за колони от танкове, движещи се тази сутрин към центъра на Хама. Скоро след това се чули взривове.

Сирийските сили затегнаха обсадата на града от неделя и принудиха местните жители да бягат, за да спасят живота си. Операцията предизвика вълна от международни критики срещу режима, който пренебрегва нарастващите призиви за пркратяване на репресиите.

По публикацията работи: Асошиейтед прес и Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна