Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Уклеба: Отношенията между България и Грузия се развиват много добре

Обновена: 12:45 часа

Няма напредък в подобряването на отношенията между Грузия и Русия, заяви грузинският посланик у нас Михаил Уклеба. Три години след кратката война между двете страни, дипломатът коментира пред БНР какво се прави за уреждане на спорните въпроси:

Вече 4 години в Женева се преговаря по тази тема, обаче за съжаление не се вижда никакъв прогрес. 500 хиляди човека очакват да се върнат у дома. Те са били изгонени от там, те изгубиха домовете си и всичко, което имаха. И тези хора трябва да се върнат обратно. Надяваме се, че с помощта на международната общност ще започне този процес.

Посланикът благодари на България за ролята й за намиране на решение.
Ща припомня, че бившият български премиер Филип Димитров беше назначен за дипломатически представител на ЕС в Грузия.

Отношенията между България и Грузия се развиват много добре, заяви още грузинският посланик. Той даде конкретни примери за двустранното сътрудничество:

Много активно работят фериботната и железопътната линията между Варна и Батуми. Беше подписан и договор за авиация, а в края на миналата година премиерът на Грузия беше в София, когато се състоя бизнес форум. Така че много активно се развиват отношенията между Грузия и България.

По думите на посланик Уклеба, проектът Набуко" ще бъде реализиран и България и Грузия имат интерес от него. Този проект предвижда да бъде изграден газопровод, който да доставя каспийски газ към Европа, заобикаляйки Русия.

Михаил Уклеба: Проектът "Набуко" ще се реализира

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна