Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Ковачев: Общоевропейските листи ще задълбочат дебатите

Снимка: http://www.andrey-kovatchev.eu
Създаването на листи, за които могат да гласуват всички граждани на Европейския съюз, би засилило дебатите по време на предизборната кампания за Европарламента. Това каза за "Хоризонт" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев за новите изборни правила, чието обсъждане ще продължи през септември.

Това е важно, защото европейските избори трябва наистина да станат европейски и европейският дебат да бъде доминиращият дебат, а не много често, както се случва в страните-членки, да се избира от гледна точка на националната политика.

Евродепутатът от левицата Кристиян Вигенин коментира, че предложенията може да нямат желания резултат, но все пак е склонен да ги подкрепи, ако е сигурно, че нужните за реализирането им промени в Лисабонския договор ще бъдат приети.

Аз поне разглеждам едно такова предложение като някаква първа стъпка. От тази гледна точка съм склонен да го подкрепя, стъпка, която след това да бъде развивана в бъдещето. Но трябва да бъдем сигурни, че ако направим тези предложения, има реален шанс те да бъдат подкрепени от съвета, да бъдат подкрепени от страните-членки, от националните парламенти, за да може да бъде променен договорът.


По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна