Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Изграждането на АЕЦ "Белене" става икономически нецелесъобразно

Решението за "Белене" е и остава политическо, категоричен е Илиян Василев от Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион.
Снимка: БГНЕС

Въпрос на време е руската и българската страна да прекратят проекта АЕЦ Белене. Тази прогноза направи Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия и член на Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион. От неправителствената организация обявиха свой геополитически и социално-икономически анализ на проекта АЕЦ Белене.

След аварията в АЕЦ Фукушима изискванията към АЕЦ Белене ще са още по-големи, а на проекта му липсват основни неща, като оценка на социално-икономическото въздействие, коментира Илиян Василев. Той посочи, че липсва и актуално проучване за въздействието на околната среда и добави, че това не са веднъж и завинаги направени проучвания. Ако проектът се развива още пет години, след две години трябва да се прави ново проучване за социално-икономическото въздействие, след 3 години - още, след пет - още. Това е важно, защото глобалният и регионален икономически и социален контекст се променят, коментира Илиян Василев.

Според Василев руски реактор със западноевропейски системи за сигурност не съществува. След Фукушима, АЕЦ Белене става икономически нецелесъобразен проект, смята Илиян Василев. Проектът вече е извън възможностите на двете преговарящи страни да определят сами в какъв срок и как да се развива. Василев аргументира твърдението си с факта, че през месец септември ще бъде оповестен първичния доклад за последствията във Фукушима, след което ще има предписания и ще се внесат промени в стандартите за изграждане и опериране на ядрени централи. Следва процес на политическо приемане, ще се търси начин, по който да наложат допълнителни изисквания и критерии за контрол и сигурност върху ядрената енергетика. Като се добавят още допълнителни разходи, свързани с новите стандарти, централата ще стане икономически нецелесъобразна, смята Василев.

Няма шанс в проекта да влезе западен инвеститор, твърди още Илиян Василев. По думите му  АЕЦ Белене е невъзможна за търговско финансиране. Поради тази причина няма как тя да стане с финансиране от инвестиционни западни търговски банки. Единственият възможен вариант, според Василев, в този момент е руско държавно финансиране. Ако при тази структура на финансиране централата стане с държавно руско финансиране, дори без суверенни гаранции, т.е. да се запише в графата частен дълг, само Белене ще натовари общо частния дълг на държавата с най-малко 30 процента. Въпрос на време е двете страни да признаят, че трябва да оформят юридически процеса на прекратяване, подчерта Илиян Василев.

Още от коментара на Илиян Василев от Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион за проекта АЕЦ Белене можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Юлиана Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна