Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десте: Реакцията на финансовите пазари към предложенията на Меркел и Саркози е разбираема

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Негативната реакция на финансовите пазари на предложенията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози е разбираема и не буди изненада, коментира за "Хоризонт" френският икономист Кристоф Десте. Негативната реакция се дължи на незадоволителните мерки за реформа на еврозоната и липсата на категоричен ангажимент от страна на Германия, твърди експертът, който е заместник-директор на френския Център за изследване перспективите на международната икономика и преподавател в университета "Париж 1".

Без съгласието на всички 27 страни-членки, включително тези, които не са въвели еврото, няма да е възможно създаването на икономическо правителство на еврозоната, както гласи френско-германското предложение, потвърди специалистът. Според него Франция и Германия трудно ще уеднаквят корпоративните си данъци, а за останалите страни това е почти немислимо. 
По дефиниция пазарите не могат да са доволни от идеите на Париж и Берлин, смята Кристоф Десте. 
 
Реформа на договорите наистина ще е необходима (...) Хармонизирането на данъците за Европа е изключително трудно, защото трябва единодушно решение. (...) Господин Саркози и госпожа Меркел не решават от името на Европа. Те само правят предложение, което не решава окончателно проблемите в еврозоната. То показва нежеланието на Германия за твърд ангажимент да поеме основната финансова тежест на кризата.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна