Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поевтиня след срещата Меркел – Саркози

Париж и Берлин ще пледират за общ данък върху финансовите транзакции
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Еврото поевтиня спрямо долара и йената тази сутрин. Така пазарите реагираха на снощната пресконференция на Ангела Меркел и Никола Саркози. Седмица след рязкото пропадане на европейските акции, лидерите на двете най-големи икономики на континента - Германия и Франция, излязоха вчера с общ план за засилване на икономическата и фискалната интеграция в еврозоната.

С отказа си за скорошно въвеждане на еврооблигации Саркози и Меркел оставиха еврозоната уязвима, както и преди, на атаки от спекуланти. В потвърждение на този коментар на Ройтерс aкциите в Токио спаднаха при откриването на борсата, повлияни и от рязкото забавяне на германския икономически растеж. Приключи и 3-дневната серия от печалби на "Уол Стрийт". Промишленият индекс "Дау Джоунс" падна с повече от процент, само докато течеше пресконференцията на Меркел и Саркози, но по-късно възстанови загубите си.

Конкретната причина за негативната реакция на борсите е в отказа на двамата лидери да увеличат размера на европейския фонд за стабилност и отхвърлянето на идеята за еврооблигации като краткосрочно решение на дълговата криза. Според много експерти идеята, подкрепяна от Италия, е единственият начин да се осигури достъпно финансиране за членовете на еврозоната с дългови проблеми. Според Саркози обаче еврооблигации могат да бъдат издадени не сега, а в края на интеграционния процес в Европа. Германският канцлер подкрепи становището на френския лидер: Смятам, че с нашите предложения ще решим кризата сега и да възстановим доверието стъпка по стъпка. Не вярвам, че еврооблигациите ще ни помогнат в това начинание.

Конкретните идеи на Меркел и Саркози ще бъдат представени писмено днес на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Те включват по-тясно сътрудничество във фискалната и икономическата политика. За целта ще бъде избран председател на еврозоната, а лидерите ще се съвещават редовно два пъти годишно. За дисциплиниране на така наречените "периферни" членове на еврозоната в конституцията на всяка страна ще бъдат заложени правила, ограничаващи бюджетния дефицит. За да повишат данъчните приходи, Франция и Германия ще дадат пример на партньорите си, като въведат обща основа и ставка за корпоративния данък от 2013 година. След като само за месец бяха отчетени 4 трилиона долара загуби на борсите, Париж и Берлин ще пледират за общ данък върху финансовите транзакции.
По публикацията работи: Световни агенции / Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна