Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Европа продължава да обсъжда резултатите от срещата между президента на Франция Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Разговорите в Елисейския дворец бяха посветени на проблемите с дълговата криза в еврозоната.

Руският вестник Независимая газета подчертава, че срещата е била пълно разочарование и допълва: Френско-германската инициатива за "икономическо правителство" се превърна и в основния хит на парижката среща, но най-вероятно този план няма да предизвика всеобщ ентусиазъм в ЕС. Френско-германският проект прилича на отделяне на 17 от 27-те страни от европейския блок. Не е известно дали са били отчетени евентуалните последици за общата ситуация в ЕС, но със сигурност ще се появи проблем в отношенията между икономическото правителство на еврозоната и ЕК.

Колкото по-остро пред правителствата застава необходимостта за затягане на коланите, толкова по-голяма популярност набира идеята за данък „солидарност”, коментира РБК дейли. След Великобритания и Италия, към портфейлите на богатите граждани се насочиха и френските власти. Подобни мисли започват да спохождат и видни политици от другата страна на Атлантическия океан, отбелязва изданието. Експерти обясняват повишеното внимание към социалната справедливост с необходимостта за справяне с бюджетните дефицити. "Данък „солидарност” се нарича така, тъй като кара богатите граждани да се разделят с част от своя доход. Фокусът именно върху тази категория от населението е доказателство, че властите искат да минимизират последиците от повишеното данъчно натоварване върху потреблението, което по правило е по-високо сред семействата с по-ниски доходи", посочва икономистът Марко Вали, цитиран от РБК "Дейли".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна