Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 деца и младежи с аутизъм се обучават в Столичния специализиран център

Снимка: БГНЕС

60 деца и младежи с аутизъм се обучават в Центъра за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър, който работи в столицата от четири години. Едно от всеки 150 деца по света е аутист, а у нас няма официални данни за техния брой.  С 28 000 лв. общински пари, в сградата бяха разкрити още 3 кабинета. Новата зона е за младежи над 18 години и увеличава капацитета на центъра с още 20 места. В него децата стоят почасово, а не от сутрин до вечер. Това е и единствената напълно безплатна социална услуга в общината.

Ръководителят на общинския център Ани Андонова също е майка на аутист. Преди 16 години тя е водела детето си да играе, докато връстниците му спели на обяд, за да избегне негодуванието на другите майки. Днес Андонова заяви:

Моята основна цел е да накарам родителите да не потъват в траур и ако могат веднага да започнат да работят защото когато се започне от много рано резултатите са много добри. Искам да ходят тези родители с гордо вдигната глава, да не се срамуват, че имат такива деца и да ги обичат такива, каквито са.

Общината предвижда през 2012г. да заработи и втори общински център за работа с лица с проблеми от аутистичния спектър. За него вече е отделена къща в район "Подуяне". Кметът на София Йорданка Фандъкова не каза за колко души ще бъде новият център, защото той все още се проектира.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени