Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Янева: Сделката за "Булгартабак" е скандална

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване в:     13:35 ч.

Това е скандална сделка за "Булгартабак", заяви бившият председател на Надзорния съвет на дружеството Ана Янева за Хоризонт:

Със сигурност нямаше да сключа тази сделка, но вие добре знаете, че решението за приватизация на "Булгартабак" се взима от Агенцията за приватизация. За мен това е скандална сделка от самото начало.

Ана Янева бе категорична, че истинският купувач на дружеството е български.

Според нея, останалите участници в конкурса предварително не са отговаряли на условията и практически са били отстранени от сделката. Тютюнопроизводителите са ощетени при националните доплащания и изкупната цена на тютюна, а не в количествата, които холдингът изкупува, допълни Янева

Синдикатите се не планират  гражданско неподчинение или спиране на производството, след като сделката вече е факт. Това заяви Христо Япраков от КТ "Подкрепа" за "Хоризонт":

След като има решение на Надзорния съвет, каквото и да направим, може би, всеки един от управляващите ще каже: „ми ние не сме виновни, надзорният съвет го реши” (...) Говореха за социални ангажименти, а в крайна сметка никой от нас не е видял черно на бяло някакви подписани някъде социални ангажименти. 

Синдикатите са притеснени от неизвестността за самоличността на истинския купувач на "Булгартабак". Според Япраков, оповестените социални ангажименти са недостатъчни, а неустойките за неизпълнението им - прекалено ниски.

ДПС също заяви, че има "страхове" заради неизвестния купувач на "Булгартабак". Признанието направи депутатът Юнал Тасим в интервю за "Неделя 150" по "Хоризонт". Той не можа да потвърди дали зад сделката с "БТ Инвест" стоят българи:

Ние не сме имали никога такава картина - да продаваме нещо, което наистина е ценно за България, нещо от гръбнака на нашата индустрия. Същевременно незнаем кой купува и какво ще прави.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна