Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Русия не възнамерява да се отказва от строителството на тръбопровода „Бургас - Александруполис”, но на есен той все пак ще премине в „стендбай” режим. За реализирането на проекта ще има надежди, едва когато в България, която бави строителството, се смени властта, пише вестник РБК Дейли. "Транснефт” няма да се откаже от проекта за строителството на петролопровода „Бургас - Александруполис”, съобщи вицепрезидентът на руската компания Михаил Барков. Тристранното междуправителствено споразумение за строителството на петролопровода бе подписано през 2007 г. от Владимир Путин, по това време президент на Русия. След две години, и идването на власт в София на ново правителство водено от Бойко Борисов, проектът на практика бе замразен, а България спорят за финансирането, припомня вестникът.

През юли Китай е предложил на режима на Муамар Кадафи да достави през Алжир или Южна Африка огромно количество оръжие, пише в днешния брой на канадския вестник Глоуб енд мейл. Изданието твърди, че китайски държавни оръжейни компании са били готови да продадат муниции и оръжие на либийския режим на стойност най-малко 200 милиона долара, без да се съобразяват с оръжейното ембарго срещу Либия, наложено от ООН.

Испанската медийна група Приза обяви, че кубинските власти са отнели акредитацията на нейния дългогодишен кореспондент в островната държава. Според Паис, акредитацията на 47-годишния Маурисио Висент била отнета заради "проявено предубеждение и негативно отразяване" на събитията в Куба. Висент е женен за кубинка и децата им са били родени в Куба. Засега не е известно дали отнемането на акредитацията означава, че той ще трябва да напусне страната. Според говорител на вестник Паис, работата на Висент като кореспондент в Куба е "пример за професионализъм, безпристрастност и балансираност". Кубинските държавни медии редовно критикуват чуждестранните журналисти в "предубеденост". В последно време зачестиха критиките, че чуждестранните журналисти "не разбират икономическите промени, които настъпват в страната", тъй като ги виждат "през призмата на капитализма".
По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна