Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови сражения са избухнали край Сирт и Бани Уалид

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сериозни сражения са започнали край двата основни бастиона, в които са се укрепили привържениците на полковник Муамар Кадафи в Либия. Ракети "Град" са били изстреляни срещу позициите на бойците на Преходния национален съвет северно от пустинния град Бани Уалид и родния град на Кадафи - Сирт. Бойците на съвета отговорили с изстрелването на десетки гранати и използването на минохвъргачки. Линейки са пътували от и до предната линия на сраженията край Бани Уалид, превозвайки ранените.

В Теасаин, на около 90 километра от Сирт, свидетели съобщават за Ройтерс, че е имало размяна на ракетна стрелба между силите на Преходния национален съвет и бойците, лоялни на Кадафи, които все още контролират града. Войниците на новия режим са били видяни да придвижват артилерия в посока на града.

Военни части, лоялни на полковник Муамар Кадафи, са започнали контраофанзива за превземане на Червената долина, която беше завзета от сили на новия режим в четвъртък. Това е съобщил репортер на Франс прес.

Силите на Кадафи са изстреляли ракети и арилерийски снаряди, за да си върнат Червената долина. Тя се намира на около 60 километра източно от родния град на бившия либийски лидер Сирт. Долината е една от отбранителните линии на военните части, укрепили се в Сирт.

Бойците на Преходния национален съвет обявиха в четвъртък превземането на Червената долина, но спорадични бойни действия е имало и в петък сутринта, припомня Франс прес.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна