Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криминалната полиция проверява случая с блокираните чужди туристи в Бургас

Снимка: БГНЕС

Последно обновена: 18:01 часа

Софийската градска прокуратура е възложила на икономическия отдел на криминалната полиция да провери случая с блокираните на бургаското летище чужди туристи, като тази проверка ще установява възможни неправомерни действия от страна както на "Алма тур", така и на "България ер", обясни говорителят на Градската прокуратура Маргарита Немска. Тя обясни, че държавното обвинение се активизирало по случая след публикации в печата и отказа да коментира по същество дали намесата на прокуратурата не представлява намеса в междуфирмени отношения.

В никакъв случай не може да се приема, че само едно обаждане е някакъв достатъчен повод за да възложим проверка. Преценили сме, че данните в пресата са абсолютно достатъчни прокуратурата да се самосезира и да извърши тази проверка. Предмет на проверката ще бъдат, както действията на длъжностни лица от България, така и действията на длъжностни лица от "Алма тур". Тя има за цел да изясни поради какви причини чуждестранните граждани не са напуснали своевременно територията на страната, така, както са си платили, така, както е уговорено с туроператора. Съдържат се данни, които на този етап не са достатъчни за започване на наказателно преследване. Проверката цели да изясни има ли неправомерно поведение от съответните длъжностни лица във вече споменатите фирми и дали това неправомерно поведение осъществява престъпен състав по нашия наказателен кодекс, каза Немска.

Очаква се проверката да приключи до 10 дни.

След разговор с премиера Бойко Борисов главният прокурор Борис Велчев разпореди в събота на Софийската градска прокуратура да установи имат ли вина служители на туристическата фирма "Алма тур" за неосъществения трансфер на чужденците.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна