Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В България остават блокирани 200 руски туристи, които не могат да излетят от Варна и Бургас, пише руският вестник Известия. Те нямат проблеми, свързани с храната и хотелите, в които са настанени, но се притесняват за полетите си. "По последни данни, в момента в България има 200 руски туристи: на летището в Бургас - 120 организирани туристи, които са жители на Санкт Петербург; във Варна - 80 туристи от Санкт Петербург и от Москва", е съобщил за изданието говорителят на Федералната агенция по туризъм Олег Мосеев. Руските туристи в България се оказаха заложници на финансов спор между две компании, коментира Российская газета.

Отбелязването на 10-ата годишнина от атентатите в Съединените щати е водеща тема за западните издания.

За 1100 семейства, които не са получили дори част от тленните останки на близките си, загинали в атентатите, откритият вчера Мемориал на жертвите в Ню Йорк е връзка с изгубените, пише Ню Йорк таймс. Повечето от роднините и приятелите на жертвите го определиха като фантастичен, допълва изданието и припомня, че проектът за паметника беше доста критикуван. Италианският Кориере дела сера отбелязва, че на 10-ата годишнина от атентатите на церемонията в Ню Йорк не е имало патетични речи. Сегашният и бившият президент прочетоха само откъс от Библията и писмо от Ейбрахам Линкълн, но направи впечатление, че Обама беше посрещнат хладно от събралите се хора, а предшественикът му Буш-младши предизвика по-емоционална реакция, посочва вестникът.  Америка след 11 септември 2001 г. от страна на свободата
се превърна в земя в плен на страха, коментира в. Дейли телеграф. Достатъчно е човек да стъпи на американско летище - там има техника, излязла сякаш от роман на Джордж Оруел, отбелязва изданието. Фигаро подчертава: За първи път от доста време САЩ забравиха за дълбоките политически разделения, за 9-процентната безработица и за кризата, за да се обединят в скръбта.

Румънският президент Траян Бъсеску заминава утре на работно посещение в Съединените щати за финализиране на някои двустранни споразумения, пише Адевърул. Изданието се позовава на официални източници, според които държавният глава ще се срещне с американския президент Барак Обама, за да подпише споразумението за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Румъния.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна