Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът за "Булгартабак" е сключен

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване в    18:32 ч.

Договорът за "Булгартабак" е сключен, съобщиха от Агенцията за приватизация. Регистрираното във Виена дружеството "БТ Инвест" придобива 79,83 процента от капитала на "Булгартабак Холдинг". Цената е 100 милиона и 100 хиляди евро.

Купувачът се задължава за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството и да не допуска ликвидация и обявяване в несъстоятелност. За срок от 5 години новият собственик трябва да изкупува минимални количества български тютюн в размер на 5000 тона годишно.

В продължение на три години трябва да се поддържа средногодишна численост на персонала в дружеството и дъщерните му дружества на нивата от 2010 г.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира:

Когато купувачът е финансов инвеститор, във всеки един момент крайният инвеститор може да бъде сменен. Така че докато ние не видим стратегически инвеститор и втория, и третия, и четвъртия, и десетия във веригата да видим няма да знаем кой е истинският купувач. Когато се появи стратегическият инвеститор, който е в бизнеса и който ще оперира компанията, тогава ще знаем кой е той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви:

От 2009 година ние имаме принципно становище по отношение на приватизация по време на криза. По конкретната сделка аз нямам достатъчно информация и убеденост в една или друга посока за аргументите.

Депутатът от ДПС Юнал Тасим заяви пред Хоризонт , че сключеният договор за Булгартабак няма да прекъсне спекулациите за сделката

Вижте, не знаем кой е купувачът. Официално се заявява, че не този е купувачът, така че какви са истинските намерения, дали договорките със сегашния купувач остават и за следващия с държавата - това са неясни правни норми, които може да ни носят и огорчения. Там са ни притесненията, иначе тази сделка трябваше да се осъществи отдавна. Искаме да знаем кой е купувача. Второ - какви са условията за тази приватизация, защото ние не знаем дали има и други клаузи.

Тасим не изключи възможността в договора да има и скрити клаузи.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна