Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Комерсант пише за споразумение между акционерите и участниците в газопровода „Южен поток”.  С него италианската компания Еni, френската „Електрисите дьо Франс” и германската „Винтерсхал” юридически се задължават да участват в проекта и да гарантират реализацията му. Документът е поставен под сериозен натиск от страна на европейските власти. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер директно определи проекта като противоречащ на интересите на ЕС. Той заплаши „Газпром”, че ще има проблеми с договорите, ако „Южен поток” попречи на изграждането на европейския газопровод „Набуко”. Първият участък от „Южен поток” трябва да бъде пуснат в експлоатация не по-късно от 2015 година и ръководителят на „Газпром” Алексей Милер уверява, че проектът ще се реализира по график. Засега е ясно едно - от текущата ситуация печели Турция, през която ще мине „Набуко” и която може и да не даде на „Газпром” разрешение за строителството на „Южен поток” в свои води, посочва ръководителят на „East European Gas Analysis” Михаил Корчемкин. Според експерта, Москва няма да се откаже от твърде скъпия проект, тъй като това би означавало да изгуби своя авторитет.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна в Кайро с голям антураж - 280 бизнесмени, министри и съветници, подписа търговски споразумения с Египет, обяви пълната си подкрепа за създаването на независима палестинска държава и директно разкритикува Израел за това, че не знае как да говори за мир.

Президентът на Франция Никола Саркози продължава да е един от ключовите играчи в Либия но изглежда, че петното от либийски петрол в неговия личен политически залив е заличило някои негови спомени, превръщайки го в президент, забравил близкото минало, но прегърнал нова политическа доктрина и нови политически приятели с много лошо минало. Това пише сръбският журналист Саша Милошевич в блога си в сайта Хафингтън пост. Саркози пренебрегна и думите на българския премиер, че "някои от новите демократи в Либия"са участвали в бруталните изтезания на българските медицински сестри. Българите например наричат бившия командир на въоръжените бунтовнически части Абдул Фатах Юнис, който бе убит на 28 юли, "главният инквизитор". Именно неговите хора изтезаваха българските медицински сестри, опитвайки се да ги принудят да признаят, че са извършили престъпления, за които бяха обвинени. Сръбският журналист задава поредица от реторични въпроси: Възможно ли е човек, който е бил лоялен на Кадафи и си е затварял очите пред изтезанията на чуждестранни медицински работници, сега да говори за бруталността на сваления режим?

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна