Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия няма да промени позицията си за членството ни в Шенген

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 18:20 ч.

Холандия ще остане на позицията си, че България не е готова за Шенгенското пространство. Това стана ясно от думите на холандския посланик Карел ван Кестерен. Той изрази това мнение след среща с кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Холандският посланик посъветва българските политици да не си прехвърлят отговорността за това, че България все още не е шенгенска държава, особено в период на избори.

След срещата Росен Плевнелиев обясни, че причината Холандия да има подобно отношение към желанието на страната ни е работата на предишното правителство:
Посланикът на Холандия посочи категорично и ясно, че позицията на холандското правителство към момента е базиран на действия на предишното правителство.

Много дипломатично обаче холандският посланик заяви:

Според холандското правителство не е постигнато достатъчно по механизма за контрол и проверка и както днес казах на господин Плевнелиев и госпожа Попова - това е оценка за България, не само за настоящото или предишното правителство. Ще бъде абсолютно погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже: "Вие сте виновни затова, че България не е приета в Шенген”. Това е абсолютно погрешно.

Посланикът на Холандия все пак отчете, че правосъдният министър Маргарита Попова е направила много за изпълнението на критериите. Посланикът отказа да коментира и казаното от външния министър Николай Младенов относно реакцията на България с вето за по-нататъшните промени на Шенгенското пространство.

В коментар на изказването на посланика вътрешният министър Цветан Цветанов припомни, че България е изпълнила техническите критерии.

Ние сме вече в ръцете на политическото решение, което досега реално не е прилагано, а винаги приемането в Шенгенското пространство е било на база експертните оценки, които са дадени за съответните мисии, които са осъществявани във всяка една кандидат-членка в Шенгенското пространство. Знаете това е морска, сухопътна граница, въздушна граница.

България е покрила критериите за Шенген и смятам, че не трябва да има въвеждането на други условия и критерии, които са обвързани с вътрешнополитически план, защото знаете, че в Холандия, холандското правителство управлява с националисти, които, разбира се, европейските политики в подобен аспект - разширяване или включването на нови страни в ЕС или в Шенгенското пространство, винаги са доста критични.

Европейската комисия също отказа коментар на предупрежденията на България към Холандия по темата "Шенген". Припомняме, че в събота министър Николай Младенов заяви, че България ще преосмисли подкрепата си за реформите в шенгенските правила, ако Холандия блокира присъединяването ни към зоната без граничен контрол.

Говорителят по въпросите на вътрешните работи Микеле Черконе заяви, че от Еврокомисията няма да коментират изявления на министри по темата, както не са коментирали и противопоставянето на трима западноевропейски министри срещу предложението за укрепване на управлението в Шенген:

Според нас това предложение е в интерес на всички страни-членки, но колкото до разширяването на Шенген, припомням, че имаме само роля на наблюдател, каза говорителят на ЕК.

По публикацията работи: Добромир Видев / Диана Чепишева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна