Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Нарастващата гръцка дългова криза принуди премиера на Гърция Георгиос Папандреу да отмени пътуване до Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, пише Индипендънт. Отмяната на визитата е на фона на предупрежденията, че Папандреу може да бъде принуден да прокара още по-строги икономически мерки в замяна на очаквания спасителен заем. Решението за поредния транш беше забавено до октомври и ще зависи от напредъка на гръцкото правителство в мерките за съкращаване на разходите и увеличение на данъците.

Берлинер моргенпост предрича тежки времена за управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, след като партньорът на християндемократите - Свободната демократическа партия, получи едва 1.8 % от гласовете на вчерашните регионални избори в Берлин. Кметът - социалдемократ Клаус Воверайт получи трети мандат. Той ще управлява в нова коалиция, не с крайната левица, а евентуално със Зелените.

На парламентарните избори в Латвия за пръв път в историята на независимостта на страната победи партия, която представлява интересите на рускоезичното население, пише руският вестник Комерсант. Другите партии, изпратили депутати в Сейма в Рига, възнамеряват да не допуснат до управлението обединението "Център на съгласието" на Нилс Ушаков, което в събота получи 29 % от гласовете. Известия също предрича, че победата на руската партия на предсрочните латвийски избори може да се превърне в поражение. Голяма е вероятността "латвийските" партии, изплашени от успеха на партията на руснаците, да образуват блок и да не допуснат Ушаков до властта.

Вашингтон пост коментира интервюто на Доминик-Строс-Кан пред френска телевизия, което окачествява „като нещо повече от поемане на отговорност” за случилото се в хотелската стая на 14 май. По жалба на една камериерка, че на тази дата тя е била изнасилена от тогавашния шеф на МВФ Строс-Кан, той бе арестуван и изправен пред съд в Ню Йорк, след което освободен поради снемане на обвиненията. Според вестника французинът е отправил в интервюто остри думи не само към към камериерката, която съдът уличи в лъжа, но и към правораздавателната система на САЩ.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна