Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат поетапно отваряне на границите в Шенгенската зона за България

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Въпреки очакваното Холандско вето, приемането на България и Румъния в Шенген остава в дневния ред на предстоящото в четвъртък заседание на министрите на вътрешните работи от Евросъюза.

Полското председателство смята до последно да търси компромис по предложението си, което предвижда поетапно отваряне на границите. Първият ще е отпадане на контрола по въздушните и морските от 31 октомври. Следващият е отваряне и на сухопътните граници, като обаче датата за това се предвижда да бъде определена едва след юлския доклад на Еврокомисията по мониторинговия механизъм и не се посочват никакви крайни срокове. Самото решение за разширяване на Шенген обаче трябва да бъде прието единодушно, с един-единствен законодателен акт, което затруднява разговора със скептичните страни, сред които е и Финландия, обясниха източници от полското председателство.

За да ги успокоят, от полска страна са готови да предложат допълнителни политически и оперативни мерки за по-ефективна охрана на външните граници – като например изпращане на представители на ФРОНТЕКС по границата ни с Турция и внезапни проверки в района.

Ако в четвъртък не бъде взето решение, следващата най-ранна възможност за отваряне на въздушните граници е април идната година, защото този процес засяга въздушния трафик и се координира с авиационните оператори.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна