Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на България и Румъния за Шенген е отказ от солидарност

Полският министър на вътрешните работи Йежи Милер
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 18:24 ч.

Нарушени бяха обещанията, дадени на България и Румъния при подписването на договорите им за присъединява към Европейския съюз. Това заяви на пресконференция Йежи Милер, вътрешен министър на Полша, която в момента е ротационен председател наа евроблока. Тогава беше обещано, че ако изпълнят всички необходими изисквания, двете страни ще бъдат приети в Шенгенското пространство. От април 2011 г. всички тези изисквания са изпълнени, каза министърът.

От април тази година знаем, че всички изисквания са изпълнени. Според мен взаимното доверие означава да се спазват обещанията. Но днес обещанието към България и Румъния беше нарушено, каза Милер.

България и Румъния постигнаха огромен напредък в борбата с организираната престъпност. Освен това и двете страни пазят външните граници на Евросъюза от април 2011 г., подчерта Милер. Изглежда, че използваме тяхната помощ, но не сме склонни да ги приемем в семейството ни, каза полският министър, като допълни, че според него това не отговаря на принципа на солидарност между страните в Общността.

Това, че тези две страни на практика вече защитават външните граници на ЕС, а не са допускани в семейството, всъщност е отказ от солидарност, изтъкна Милер по повод отлагането на решението за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Европейските идеи са най-голямото постижение на Евросъюза, а днес забравихме, че те са важни, призна министърът.

Но нека демонстрираме малко оптимизъм. Надявам се, че въпреки факта, че все още не сме финализирали процеса, все пак се приближаваме към разширяването на Шенген с България и Румъния, заяви в края на пресконференцията Йежи Милер.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени