Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма решение в Брюксел за присъединяването ни към Шенген

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 18:32

Няма решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на заседанието на Съвета на министрите. Това обяви в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов

Причината е известна - съпротивата на Холандия и Филандия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Цветанов посочи, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, защото всички останали държави-членки на ЕС, в това число Франция и Германия, са били за приемане на компромисното предложение на полското председателство. Безрезултатни са останали и допълнителни консултации на ниво посланници с представителите на Хага и Хелзинки.

Консултациите и преговорите ще продължат във всички следващи дни, ако Холандия и Финландия променят позицията си. Решението може да бъде взето на извънреден съвет. Може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки. Ако няма съгласие до срещата на върха, която предстои на 17 и 18 октомври, темата ще бъде вкарана като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.

Българският министър на вътрешните работи изтъкна че повечето позиции са били в посока, че има правила, че те са били валидни винаги досега и че трябва да се спазват иначе влизаме в "параграф 22".

Пред БНР холандският министър за имиграцията Херт Леерс отхвърли упреците, че Холандия прилага двойни стандарти и добавя нови критерии към вече имзпълнените технически изисквания. Леерс бе категоричен, че няма да има особен смисъл въпросът отново да се повдига идния месец, защото той лично не очаква нова информация през следващите седмици, която да накара Холандия да промени становището си.

Според холандския министър България и Румъния трябва да постигнат още много, най-вече по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна