Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: И през октомври няма да ни приемат в Шенген

Снимка: www.burgasnews.com

Вчера бяхме в матова ситуация и вече беше късно да се реагира. В резултат на това най-лошият вариант от очакванията се сбъдна, а именно вариантът да не се приеме дори компромисното предложение на Полша за поетапно приемане в Шенген и да се остави въпросът висящ. Това коментира в предаването „Преди всички” Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Неговата прогноза е, че на 17 и 18 октомври държавните ръководители няма да приемат България и Румъния в Шенген. Той смята също, че е малко вероятно Холандия и Финландия да променят досегашната си позиция.

От всяка ситуация трябва да извличаме необходимите поуки, всичко друго е популизъм. Поуката е необходима, за да можем да вървим по-силно напред. Дори и днес в българските реакции не виждаме никаква следа от самокритичност. Реакциите са на хора, които сякаш не са разбрали още къде сме и как функционира този Съюз, как се отстояват интереси там. Една държава, която има силна дипломация, пък и разузнаване, тя е предварително информирана, тя организира контрамерки, срещи на държавно ниво, за да убеди страните, които са против нашите интереси. Ние не видяхме никакво лобиране в последните две години на България сред тези страни. Ние не сме направили необходимото, а сега се оплакваме.

Николов не одобрява и реакцията на външния министър Николай Младенов след заявената отрицателна позиция на Холандия. Според него оттук нататък единствената полезна стратегия на страната ни е дипломатическият път.

Не само Холандия и Финландия са против влизането на България и Румъния в Шенген. Германия и Франция също са против, просто правилата на ЕС не изискват всички страни едновременно да кажат "не". Достатъчно е дори една страна да наложи вето, коментира от своя страна Даниела Горчева – издател на сп. „Диалог” в Холандия. Шенген е последният механизъм, с който ЕС може да оказва натиск върху престъпната симбиоза между управляващи и организирана престъпност в България, подчерта тя. Горчева не иска влизането на България в Шенген. Тя се обоснова така:  

Зоната на Шенген означава, че това е една свободна от митнически проверки зона. Страни, които се отличават с изключително висока корупция и организирана престъпност, са изключително голяма заплаха за всички европейски страни. Шенген не е нещо, което е от толкова голямо значение за обикновения български гражданин. Единствената разлика за него е, че той няма да си показва паспорта. Донякъде е лошо за тези малцина почтени български бизнесмени, които имат някакъв износ с европейските страни. Тези, за които е много важно да падне границата, са непочтените т.нар. бизнесмени, които се занимават с трафик на наркотици, хора, оръжие и т.н.

Директорът на европейския институт в София Любов Панайотова изказа мнение, че летният доклад за България е изиграл много лоша шега на страната ни, защото никой не му е обърнал сериозно внимание и никой не го e свързвал с приемането ни в Шенген.

Не храня надежди и за 17 октомври. Ние нямаме ясна подкрепа или сигнал, даден от Франция и Германия, че ще има някаква промяна. Като че ли всичко остава с една година отложено, т.е. за догодина след като се видят определени резултати в доклада. Оттук нататък всичко ще бъде обвързано с този механизъм.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна