Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските туристи, изпратени от „Алма тур” в Анталия и Крит, се връщат утре у нас

Снимка: БГНЕС

Българските туристи, заминали чрез „Алма тур” в Анталия и Крит, ще се приберат утре. Осигурени са 3 полета – един полет от Анталия за София, един полет от Анталия за Варна и един полет от остров Крит за София. Това съобщи в предаването „Преди всички” зам.-министърът по туризма Иво Маринов.

За 102-та български граждани, които са в Анталия, нещата са уредени – няма да заплащат допълнително. За тези, които ще заплащат част от своя престой на база на неуредени финансови отношения между „Алма тур” и техните местни контрагенти, след предоставяне на необходимите документи тези суми ще им бъдат възстановени. Те трябва да предоставят документи, с които да докажат, че са направили разходи извън заплатения от тях туристически пакет. На първо място те трябва да ги отправят към „Алма тур” БГ и ако те не удовлетворят тези финансови претенции, тогава към застрахователното дружество „Армеец”.

Механизмът, който действа в случай, че средствата за обезщетение на туристите не са достатъчни, е по съдебен ред, каза Маринов и добави: Нека да изчакаме да видим какъв ще е размерът на финансовите обезщетения. Надявам се това да стане след почивните дни. 

Зам.-министърът подчерта, че в министерството не са постъпвали сигнали за проблеми на други дружества, свързани с дейността на „Алма тур”.

Последните от блокираните руски туристи у нас си заминават тази вечер

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна