Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Събитията в Катуница получиха широк отзвук в чуждестранния печат.

Над 120 души са арестувани при улични безредици в българското селище Катуница, което се намира югоизточно от град Пловдив, пише руският Независимая Газета. Секретарят на българското министерство на вътрешните работи Калин Георгиев съобщи, че на много от тях са предявени обвинения в хулиганство. Безредиците започнаха в петък, след като 19-годишен младеж загина при пътен инцидент под колелата на микробус, принадлежащ на приближен на местния цигански барон Кирил Рашков. Пред дома му се събраха над 500 жители на селището, които настояха Рашков да напусне Катуница заедно със семейството си. Дейли телеграф определя събитието като един от най-сериозните изблици на гражданско недоволство в България от много години насам. Полицаи и спецчасти през почивните дни патрулираха по улиците на Катуница, след като няколко къщи бяха опожарени и автомобили, собственост на местен лидер на ромски клан, бяха изпотрошени, допълва изданието.

Дълговата криза в еврозоната е сред водещите теми на западния печат.

"Единствено Международният валутен фонд е способен да уплаши световните пазари", пише Гардиън. Фондът предупреди, че ще е необходима огромната власт на Европейската централна банка, за да се "стреснат" финансовите пазари и за да се предотврати влошаване на кризата, която отново заплашва с рецесия на световната икономика.

Руският печат обширно коментира състоялия се в края на миналата седмица управляващата партия "Единна Русия". Московский комсомолец нарича форума анекдотичен и уверява, че в това отношение той "далеч е задминал конгресите на КПСС". Президентът Дмитрий Медведев предложи за държавен глава Владимир Путин, а министър-председателят - Медведев за премиерския пост. Едва допреди три дни това би прозвучало като виц. Днес това е политическа реалност, пояснява изданието. Владимир Путин направи дълга рокада - за дванайсет години напред и по този начин прогнозира нови два шестгодишни президентски мандата за днешния премиер, отбелязва Независимая Газета.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна