Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виталий Мутко: Русия би могла да забрани полетите на "България Ер"

Снимка: БГНЕС
Кризата с руските туристи по българското Черноморие можеше да доведе до забрана на полетите на авиокомпания "България Ер" до Русия, но това би навредило на двустранните отношения. Това заяви за БНР руският министър на спорта, туризма и младежта Виталий Мутко. Според него, инцидентът с отложените полети неминуемо ще се отрази на потока туристи
към България.

Според Виталий Мутко, като минимум България е загубила тези туристи,
които станаха заложници на финансовия спор между "България ер" и "Алма тур". Неговото мнение е , че националният превозвач не е имал право да отменя редовни полети, след като туристите са платили билетите си. Със своето поведение авиокомпанията сама навреди на репутацията си, каза руският министър на туризма и добави:

Нашите авиационни служби биха могли да забранят на "България ер" да лети до Русия, но това би навредило на двустранните отношения. А и българската страна в отговор би предприела подобни мерки. Какво си позволява вашият превозвач, хората идват при него с билети в ръце. Полетът е редовен, а той не лети защото някой там му дължи пари- това е невиждано. Вие нанесохте по марката „Made in Bulgaria” сериозен удар и сега ще трябва да оправяте нещата, например да поканите всички тези наши туристи догодина безплатно да почиват в България - така би постъпил всеки нормален бизнесмен.

Руският министър каза още, че ще подкрепи всички санкции и жалби, които ще подадат ощетените туристи до съдебните инстанции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна