Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха новата учебна година в Софийския университет

Снимка: www.akademika.bg

Най-старото висше училище у нас, Софийският университет "Свети Климент Охридски', откри тържествено 124-та си учебна година.

Според ректора на учебното заведение професор Иван Илчев тя започва в смутно време. "Сурогатното образование ражда сурогатна култура", акцентира още в приветствието си по случай откриването Илчев.

В следващия месец ни предстои да чуем как всички кандидати за славата ще се кълнат в образованието и науката, в бъдеще, както са го правили досега от години насам, защото това, което става сега в страната е същото, което става с висшето образование. Сещаме се за решителни мерки едва, когато ситуацията гръмне. 

Според ректора едва ли има държава в Европа, където да се дават толкова малко средства и да се обръща толкова малко внимание на качественото образование и наука.

Образователният министър Сергей Игнатов заяви, че повече пари за образивание ще има, когато депутатите гласуват бюджета в пленарна зала.

Имаме амбицията, и финансовият министър нееднократно го е заявявал, за сферата на образованието и науката да бъдат отделени повече средства. 

Много по-оптимистично и с надежда започва учебната година за новите студенти.

Аз ще бъда първи курс, химия. Очаквам да успея да се развия в специалността си. Да продължа да правя това, което съм правил, ако се притеснявах за бъдещето си, нямаше да стигна дотук, казва един от тях.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени