Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 души се включиха в протеста в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Над хиляда души се включиха в митинга срещу бездействието на институциите на централния площад в Пловдив. Той е организиран от двата фенклуба на пловдивските футболни отбори "Локомотив" и "Ботев" и се подкрепя от младежки и студентски организации. На площада, с плакати и знамена, са и над 100 души от Катуница, сред които и близки на загиналите две момчета.

"Няма да забравим, няма да простим" – това е лозунгът, издигнат на сцената на площад "Централен". Освен химнът на България, на площада прозвучаха и възрожденски песни, както и скандирания "Българи юнаци".

Представители на студентските съвети прочетоха декларация с 16 искания, които ще адресират до институциите. Да се създадат ефективни механизми за прилагане и спазване на българското законодателство от всички български граждани – това са поставили студентите на първо място в декларацията. Други искания са: да се осъществява строг контрол върху спазването на журналистическата етика при отразяването на събитията; да се зачита неприкосновеността на частната собственост и да се приеме закон, който да разреши нейната отбрана. Студентите искат също незабавна оставка на главния прокурор и Висшия съдебен съвет заради критиките в доклада на ОЛАФ. Това искане беше посрещнато от хората на площада с възгласи "Оставка". Студентите издигнаха и редица социални искания, сред които: социалните помощи да се плащат едва след полагането на обществено полезен труд, да започне незабавно събаряне на незаконните постройки на територията на България, да се изисква от етническите лидери конкретни резултати от работата им за интеграцията на малцинствата и повишаване ефективността на тази тяхна дейност.

В подкрепа на тези искания започна и подписка, като всички присъстващи бяха призовани да се присъединят към нея.

По-рано днес пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за мир и народно единство в храма в село Катуница. Владиката каза, че етническо напрежение в България не е имало, няма и няма да има, но мащабът и размерите на събитията говорят за натрупания гняв и омраза сред народа. Когато като държава търпим безучастно отделни лица, не просто да извършват, но да парадират с престъпната си дейност, в този случай народът е принуден да се съпротивлява, каза митрополитът и призова към мир, примирение и разум.

Информация на Кремена Данева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна