Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Москва и София решиха засега да не изострят отношенията си в енергийната сфера и удължиха срока на договора за построяването на АЕЦ "Белене", пишев кореспонденция от София Комерсант. Резултатът от президентските избори в България до голяма степен ще определи на коя страна ще се наклони общественото мнение - за или против изграждането на втора АЕЦ в страната, предрича вестникът.

Русия и Западът предприемат последни опити да намерят компромис по проблема "противоракетна отбрана", който сериозно затруднява отношенията помежду им, твърди в друга статия Комерсант. Според вестника, САЩ са предложили на Русия споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната, което предвижда да се разменя не само информация, но и технологии. Според Новая газета, от постигането на договорености по този въпрос ще зависи дали следващият президент на Русия, избран през март догодина, ще замине за Чикаго за среща с лидерите на НАТО през май.

Гардиън публикува материал за шестмесечната военна кампания в Либия, подкрепяна от Дейвид Камерън. Британският премиер е отхвърлил скептицизма на кабинета си и на разузнавателните служби МИ6 относно евентуални военни действия в Либия, посочва вестникът.

Полковник Кадафи тайно искал да заеме церемониален пост в страната си, подобно на британската кралица Елизабет, пише още Гардиън.

Разузнавателни данни от йеменското правителство са помогнали на САЩ да убият радикалния имам Ануар ал Аулаки, един от лидерите на Ал Каида на Арабския полуостров, твърдят йеменски служители, цитирани от Файненшъл таймс. Според тях, последвалото искане на САЩ за политически промени в Йемен е било знак за неуважение към партньора в борбата срещу тероризма.

Ню Йорк таймс пише, че различни фракции в Йемен си съперничат за контрол над управлението в Сана, но нарастващата сила на Ал Кайда ще бъде предизвикателство за всяко бъдещо правителство, както и голяма тревога за Саудитска Арабия и САЩ - основните международни мишени на терористичната организация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна