Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Руският вестник Комерсант пише за обещание на кандидата за президент на управляващите Росен Плевнелиев, че няма да възпрепятства дейността на компании от Русия. Плевнелиев потърсил кореспондента на вестника в София след публикация през септември, в която се казва, "ако г-н Плевнелиев бъде избран за държавен глава, Русия ще изгуби един ключов съюзник - днешния президент Георги Първанов". Плевнелиев заявил: "Ако наистина спечеля изборите, ще бъдем големи приятели с Руската федерация".

Гръцките медии цитират председателя на федералния резерв на Съединените щати Бен Бернанке, който предупреди за вероятност за дестабилизация на международните пазари, в случай на "неконтролиран фалит" на Гърция.

Вестниците в южната ни съседка пишат и за започващото днес посещение на германския министър на икономиката и технологиите Филип Рьослер. Пресата вече коментира, че той носи със себе си план за "контролиран фалит". Рьослер е споменат и като автор на германски план Маршал, предвиждащ инвестиции в соларните енергийни мощности с цел износ за Германия. Вътрешният министър на Гърция е съобщил за вестник Вима, че в следващите три месеца ще се състои първият референдум за дълговата криза.

Темата за Косово отново доминира сръбската преса. Под заглавие "Косово по модела на Европа", Вечерне новости пише, че само международна конференция за Косово може да доведе до дълготрайно решение.

Русия спря една нова война - Москва не подкрепи осъществяването на "либийски сценарий" в Сирия, пише Росийская газета по повод ветото на Русия и Китай върху внесената от САЩ резолюция. Според Гардиън, в Сирия назрява въоръжен бунт, след като Съветът за сигурност не успя да приеме резолюцията.

Смъртта на Стив Джобс, съоснователят на компютърния гигант "Епъл", е водеща тема в британския и американския печат. Гардиън отбелязва, че той е един от пионерите на Силициевата долина, а Ню Йорк таймс допълва, че до голяма степен е оформил индустрията на персоналните компютри и редица технологични продукти за масово потребление.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна