Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ увери Румъния, че противоракетният щит не може да бъде насочен срещу Русия

Американският помощник държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Елън Таушър отново увери по Букурещ, че противоракетният щит има отбранителен характер и не може да бъде насочен срещу Русия. На 13 септември Румъния и Съединените щати подписаха споразумението за разполагане. Защо се налага отново американската страна да обяснява същността и предназначението на ПРО.

Румънският външен министър Теодор Баконски заявил, че споразумението е осъществено при "пълна прозрачност" спрямо Руската федерация. Американският Елън Таушър потвърдил позицията на Вашингтон, че "споразумението превръща Румъния във важен играч в отбранителните способности на НАТО". "Системата няма капацитета да подкопае стратегическите ядрени сили на Русия. Ние търсим сътрудничество и партньорство с Москва, дори в рамките на щита”, подчертал Таушър.

Баконски уверил, че споразумението ще бъде ратифицирано от румънския парламент, защото "съществува консенсус сред политическите сили, когато става дума за националната сигурност".

Междувременно Русия реагира и срещу плановете на Съединените щати да разположат морски ракети прехващачи на испанското крайбрежие и подчерта опасенията си от разширяване на системата за противоракетна отбрана, предаде Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна