Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Сръбската железница опроверга твърденията на българския вицепремиер Симеон Дянков, че български вагони са били в Сърбия, пише Вечерне новости. „Българите всъщност не знаят колко вагони им липсват. Още по-малко знаят в кой период са изчезнали”, коментира белградският всекидневник и твърди, че вагоните са продадени за скрап в София.

Българската политическа кампания за предстоящите президентски избори се прехвърли на македонска земя, пише скопският Вечер. Изданието отбелязва, че листовки, призоваващи жителите на Щип да гласуват за кандидат президентската двойка Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева, били разпространени през почивните дни в града.

Известният американски икономист и бивш председател на Федералния резерв Алън Грийнспан оповести главната причина за кризата в еврозоната - първичната разлика в манталитета на жителите на Северна и Южна Европа, пише руският РБК Дейли. Ако за севера винаги е било характерно благоразумието и дори предпазливостта, то на юг се отличават с разточителство. Според Грийнспан, единственото, което може да спаси единството на валутния съюз, е възприемането от периферните държави на северния модел на поведение.

Франция и Германия обещаха да представят план за решаване на дълговата криза в еврозоната преди края на месеца след неделната среща на Меркел и Саркози, лишена от каквато и да било конкретика, коментира Дейли телеграф. Британският премиер Дейвид Камерън призова европейските лидери да извадят „голямата базука”, за да се справят с кризата в еврозоната, и предупреди, че Европа има само няколко седмици, за да избегне икономическата катастрофа, пише Файненшъл таймс. Германският канцлер Ангела Меркел активизира усилията си за промени в Лисабонския договор в рамките на обширно споразумение, за да бъде поставена под контрол дълговата криза в еврозоната. За реализиране на нейното предложение ще бъде нужен референдум в някои от страните от Европейския съюз, пише Айриш таймс.

Гръцкият Елефтеро-типия коментира, че съвместният френско - германски план за спасяване на Гърция ще включва голямо "подстригване" на дълга, което, според германски представители, може да стигне и до 60 %. Етнос цитира председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който в интервю за германския Билд предупреждава за рисковете от евентуален фалит на Гърция, който би могъл да предизвика разразстване на дълговата криза. Вима помества интервю на представителя на мисията на МВФ в Атина Пол Томсън за германски вестник, в което той отбелязва, че Гърция се нуждае от по-строги структурни реформи, за да може да избегне дефолта.

Турски телевизионни сериали помагат на гърците да преживеят кризата, съобщава турският Хюриет. Ако преди да ги застигнат икономическите трудности гърците са прекарвали вечерите си в ресторанти, сега са принудени да седят пред телевизора, посочва изданието. Два големи гръцки канала - "Антена" и "Мега" излъчват турски сериали, които се конкурират по рейтинг. Икономическите трудности засегнаха и киноиндустрията, където също се налагат икономии. Според хора от бранша, един епизод от гръцки сериал струва около 70 - 80 000 евро, докато турските сериали са близо 10 пъти по-евтини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна