Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален комитет ще установява причините за сблъсъците в Кайро

Сблъсъците в Кайро
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Управляващият в Египет Висш военен съвет е решил да възложи на правителството да създаде екип, който да разследва сблъсъците в столицата Кайро, при които загинаха 24 души. Съветът е "възложил на правителството бързо да сформира комитет за установяване на фактите, за да се установи какво се е случило, както и да вземе законови мерки срещу всички, които са били замесени или директно, или чрез подбудителство", заяви висшият орган в изявление по държавната телевизия.

Съветът проведе извънредни разговори по въпроса ден, след като сблъсъците в Кайро доведоха до смъртта на 24 души, предимно коптски християни, а други над 300 човека бяха ранени. Най-малко 40 души бяха арестувани в централната част на столицата Кайро през нощта заради сблъсъците. Арестите бяха извършени, след като демонстрация на коптски християни в квартал Мосперо ескалира в смъртносни сблъсъци. Те възникнали, когато коптските християни провеждали демонстрация, за да протестират срещу скорошната атака над църква в южния египетски град Асван. Все още не е ясно колко от задържаните са мюсюлмани и колко са християни. След инцидентите в столицата беше въведен полицейски час.

Висшият военен съвет, който пое властта, когато бившият президент Хосни Мубарак се оттегли от поста си, подчерта, че "продължава да носи национална отговорност да защитава населението след революцията на 25 януари..., докато не предаде властта на избрана цивилна власт". Той заяви, че причина за сблъсъците са "опитите на някои да разрушат основите на държавата и да сеят хаос", но съветът ще "вземе необходимите мерки, за да възстанови ситуацията по сигурността".

Коптската църква в Египет, оглавявана от папа Шенуда III, обвини хора, внедрили се в редиците на демонстрантите, за причинители на сблъсъците в столицата Кайро. Християнската вяра отрича насилието. Чужди лица проникнаха в демонстрацията и извършиха престъпленията, за които биват обвинявани коптите, обяви църквата в изявление. То беше публикувано, след като папа Шенуда III проведе среща със 70 висши църковни служители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени