Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Неправителствената организация "Български културен клуб" със седалище в Скопие представи видеоклип и плакат, с които призова македонците с българско самосъзнание да се преброят като българи, пише скопският вестник Дневник. Във видеоклипа, чиято цел, според българските медии, е да се обясни истината за етническия характер на населението в Македония, са показани исторически личности като цар Самуил, Гоце Делчев и Свети Климент Охридски, за които се твърди, че ясно са се определили като българи, пише изданието. Плакатът, на който пише "Всички те бяха българи, а ти?" и видеоклипът се разпространяват чрез социалните мрежи и популярни интернет страници в Македония.

Ню Йорк таймс цитира на първа страница командира на
въздушната кампания на НАТО в Либия, според когото устойчивостта на верните на Муамар Кадафи сили буди учудване. По думите на американския генерал-лейтенант от Военновъздушните сили Ралф Джодис, стотиците организирани бойци, верни на Кадафи, са трайна заплаха в двете последни крепости на бившия режим - Сирт и Бани Уалид.

Сериозни съмнения се породиха за прехода към демокрация в Египет, след като 26 християни бяха убити, а 300 ранени в сблъсъци с мюсюлмани и със силите за сигурност, пише британският Гардиън. Според вестника, това е най-кървавото насилие от началото на революцията през февруари. Правителствени служители обещаха да разследват причините за случилото се, но се появяват все повече доказателства, че военните сили са открили огън срещу невъоръжени протестиращи и умишлено са преминали с бронирани автомобили през множеството цивилни, отбелязва Вашингтон пост. Според изданието, кръвопролитието е
най-силният удар върху имиджа на военните като защитници на
революцията.

Русия може да спаси Европа, като предотврати разпадането на европейския валутен съюз. За целта Москва е готова да изкупи испанските държавни облигации, заяви вчера Аркадий Дворкович, помощник на руския президент, пише Независимая газета. Страните от еврозоната, които са изправени пред дълговата криза обаче първо трябва да постигнат споразумение за ясен план за решаването на проблема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна