Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха двама лихвари в Шумен

Снимка: БГНЕС
Шуменски антимафиоти задържаха двама души за незаконна лихварска дейност, съобщават от МВР. Антимафиотите са претърсили домовете и заложната къща, която двамата лихвари притежават в съдружие. От търговския обект са иззети списъци с описани в тях месечните вноски на длъжници, дебитни карти, оставени като залог по кредитите, записи на заповеди, счетоводни и касови документи на заложната къща, както и сума от около 15 000 лева. От единия от задържаните са конфискувани други множество дебитни карти на негови длъжници, заедно с ПИН–кодовете, и имената на хората, получили заем.

Установено е, че двамата са отпускали заеми срещу месечна лихва от 10 до 40%. Лихварите предлагали и "услугата" заем за период от няколко дни, като в този случай налагали лихва от 1% на ден. По първоначални данни над 50 души са пострадали от престъпната дейност на задържаните, осъществявана на територията на Нови пазар, Каспичан и Провадия. Техни жертви са станали предимно хора в затруднено материално положение.

Лихварите са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Извършват се разпити на свидетели пред съдия от Шуменския окръжен съд. Процесуално-следствените действия се осъществяват под надзора на Окръжна прокуратура - Шумен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна