Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Съвместното заседание на правителствата на България и Румъния в Букурещ е сред темите на румънските вестници.

Румънският премиер Емил Бок и българският му колега Бойко Борисов решиха да бъде създаден Съвет за сътрудничество на високо равнище, който да подготвя ежегодно съвместни правителствени заседания, пише в. Журнaлул
национал
. Румънският премиер посочи, че сред обсъдените съвместни проекти е бил този за създаване на "търговска марка" на Дунав за целия регион. Същият акцент извеждат и вестниците Ромъния либера и Гъндул. Изданията в страната акцентират и на желанието на Борисов и Бок за конкретно решение за присъединяване на Румъния и България в Шенгенското пространство, според заслугите и без промяна в правилата. Вестниците извеждат като акцент думите на Борисов, че Европа трябва да толерира такива държави, които са дисциплинирани и изпълняват поетите ангажименти.

Словакия, както изглежда, вече е готова да одобри разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност, пише Индипендънт. Драмата около това решение обаче подчерта една горчива истина - в системата на еврозоната, в която единодушието е необходимо за взимането на решенията, дори малките страни имат голяма власт.

Възниква въпросът дали неподчинението на Словакия няма да стане заразно и да накара и други членове на Еврозоната да кажат "не" следващия път, когато европейският механизъм се нуждае от нова финансова инжекция, предупреждава "Гардиън".

Украинският опозиционен лидер Юлия Тимошенко скоро ще бъде освободена, пише в. Ню Йорк таймс, като цитира дъщеря й Евгения Кар. Омъжената за британец Евгения разказва, че през месеците в затвора, Тимошенко е получила окуражителни бележки от политици от Европа, включително от двама президенти, двама премиери и трима външни министри. Идната седмица адвокатите на бившия украински премиер Юлия Тимошенко ще обжалват присъдата срещу нея от седем години затвор, пише руският Комерсант, като цитира представители на защитата.

За пореден път Силвио Берлускони ще поиска вот на доверие в парламента, след като изненадващо във вторник не получи подкрепа в долната камара при гласуване на нормативен документ за управлението на бюджетните средства, пишат италианските вестници днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна