Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Трийсет и една години след победата на Франсоа Митеран бившият лидер на френските социалисти Франсоа Оланд може да наследи този единствен досега ляв президент на Петата република, пише в. Либерасион. Оланд беше избран за кандидат на френските социалисти за президент с над 56 процента от гласовете на първични избори, в които освен членовете на Социалистическата партия имаха право да участват и всички избиратели, симпатизиращи на левицата. Оланд, получил подкрепата на бившите си съперници в партията, отправи и призив за обединение между левицата, природозащитниците и центристите, пише Експрес.
След победа с голяма преднина в първичните партийни избори Оланд се стреми да сближи левицата и центъра, констатира и Фигаро.

Милиони повече жени, отколкото мъже, са станали дълбоко песимистични относно бъдещето на децата си и са подозрителни спрямо управляващата коалиция във Великобритания. Това са заключенията от обширно вътрешно проучване на Консервативната партия, представени на вестник Таймс. Съветници предупредиха премиера, че единствената му надежда за спечелване на мнозинство през 2015 г. е да насочи кампанията си към жените, като тази на Бил Клинтън в средата на 90-те години.

В най-скоро време в Русия се очаква появата на нова около-властова структура - Обществен комитет на привържениците на Дмитрий Медведев, постоянно действаща организация към правителството на федерацията, пише руският в. Известия. Инициативата беше лансирана от самия Медведев на среща с привърженици в събота. Той говори вече като политик, който ще поведе на избори управляващата партия "Единна Русия", отбелязва изданието.

Кабинетът Папандреу е изправен пред голямо изпитание, на 20 октомври гръцкият парламент трябва да одобри законопроект, предвиждащ нов пакет от бюджетни съкращения на заплати, пенсии и уволнения на държавни служители, пишат вестниците. Наблюдатели коментират, че гласуването ще бъде решителен тест за социалистите и че се очаква да се превърне във вот на доверие за правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна