Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Председателят на финландския парламент Еро Хейнялуома иска Румъния и България в Шенген, пишат румънски вестници. Парламентаристът изявил несъгласие със становището на правителството на Финландия срещу българското и румънското членство, пише Евениментул зилей. Вестникът припомня, че през септември Финландия и Холандия упражниха правото си на вето при определяне на дата за влизане на София и Букурещ в Шенгенското пространство заради тревоги по отношение на корупцията и организираната престъпност.

Украинският президент Виктор Янукович не смята за необходимо да освободи бившия премиер Юлия Тимошенко, осъдена на седем години затвор за подписване на газова сделка с Русия. В интервю за вестниците Таймс, Уолстрийт джърнъл и Ню Йорк таймс Янукович заяви, че освобождаването на Тимошенко ще изпрати погрешен сигнал до обществото, че щом си в опозиция можеш да вършиш престъпления. Според украинския президент западняците не искат да чуят твърденията му, че не се е намесил в работата на съда и правоохранителните служби. Непримиримостта на Янукович е предизвикателство за Запада, който заплаши да охлади отношенията с Украйна след присъдата, но продължава да се тревожи да не тласне Янукович по-близо до бившите му покровители в Москва - изход, който Западът иска да избегне, отбелязва Уолстрийт джърнъл.

Печатът в Русия коментира обширно телевизионното интервю на премиера Владимир Путин по повод планираното му завръщане на президентския пост. Путин изтъква необходимостта от стабилна власт, признава заслугите на днешния държавен глава Дмитрий Медведев и твърди, че партията "Единна Русия" трябва да остане водеща сила в държавата, отбелязват изданията. Също като Медведев, говорил неведнъж по въпроса, Путин е на мнение, че не бива други да поемат властта, докато Русия не узрее за това, което според днешния президент ще стане след около 10-15 години. Междувременно двамата подчертават, че окончателният избор е на електората, посочва Комерсант.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна