Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Чуждестранните вестници отделят място за проведените у нас избори две в едно. Независимая газета припомня, че на президентските избори бяха издигнати 18 кандидатури. "Плевнелиев и Калфин на втори тур на президентските избори в България, местният вот - тест за премиера Бойко Борисов", посочва гръцкото издание Нафтемборики. В коментар, озаглавен "Борисов - съвременният "цар", Катимерини пише, че се очаква избраникът на премиера да победи на президентските избори. След рухването на комунистическия режим в страната Борисов се появи на политическата сцена, като обеща, че ще се пребори с организираната престъпност и корупцията, заплашваща да задуши страната в остра икономическа криза. С вида си на "Батман" той мина най-сензационно през кметския пост на София и през вътрешното министерство. Българите заложиха надеждите си на него, като го избраха за премиер, а сега е на път да се превърне в техен съвременен "цар", посочва гръцкият вестник.

Предвид факта, че президентът на България има предимно церемониални функции, добрият резултат на кандидата на управляващата партия ГЕРБ изглежда преди всичко като успешен плебисцит за "силния човек" в страната - премиерът Бойко Борисов, коментира френският Монд. Изданието отчита и отслабването на позициите на крайната десница.

Кандидатът на управляващата консервативна партия спечели първия тур на президентските избори в България, които бяха доминирани от проблемите с безработицата, хроничната корупция и настроенията срещу етнически малцинства, отбелязва Индипендънт. Предизборната кампания бе помрачена от протести в големи градове срещу ромите. Вестникът посочва и случая с взривявения автомобил на журналиста Сашо Диков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна