Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Русия чака втория тур на президентските избори в България, пише Комерсант. Едно от главните разногласия между кандидатите, класирали се за балотажа, е отношението им към енергийните проекти, за които лобира Русия. Тези проекти са поддържани "активно" от социалистите, но забуксуваха след идването на власт на Бойко Борисов, сочи московското издание, пред което Ивайло Калфин е заявил, че ако цялата власт попадне в ръцете на Борисов, бъдещето на АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода Бургас-Александруполис ще стане неясно.

Британските вестници коментират отказа на британския парламент да свика референдум за излизане на Великобритания от ЕС.

Премиерът Дейвид Камерън е изправен пред война с недоволни депутати от партията си, пише Гардиън. Общо 79 консерватори гласуваха в подкрепа на предложението за референдум, въпреки предупреждението на своя лидер. Други 15 се въздържаха от гласуване, което означава, че Камерън не е успял да убеди повече от половината си депутати да подкрепят правителството, отбелязва вестникът. Според Файненшъл таймс опитите на Камерън да утвърди властта над партията си са завършили с унищожителен удар за премиера, въпреки че исканият референдум бе отхвърлен. Точно когато правителството трябваше да се опита да увеличи работните места и икономическия растеж на Великобритания, Консервативната партия за пореден път се разедини по отношение на Европа, коментира лидерът на лейбъристите Ед Милибанд. Много консервативни депутати са недоволни от аспектите на коалиционната сделка на Камерън с либералните демократи и новият дух на неподчинение поражда перспективи за следващи предизвикателства към властта на премиера, отбелязва Дейли Телеграф.

Резултатът от вота в Камарата на общините ще окуражи евроскептиците, които се готвят да засилят кампанията си за референдум дали да се излезе от ЕС или да се предоговорят условията на членството на Великобритания, прогнозира Индипендънт.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна