Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Под заглавие "Опашки за президент" румънският вестник Журналул национал пише за организационните проблеми при провеждането на президентските и местните избори в България на 23 октомври.

Срещата на върха на лидерите от ЕС и постигнатите споразумения за решаване на кризата в еврозоната са основна тема в западния печат.

Европейските лидери постигнаха значителен напредък в преодоляване на финансовата криза в еврозоната със споразумението частните кредитори доброволно да опростят 50 % от заемите, отпуснати на Гърция, пише Ню Йорк таймс. Споразумението е жизненоважно за възстановяване на доверието в еврото. Евентуален неуспех щеше да бъде катастрофален. Драстичното опрощаване ще намали гръцкия дълг до 2020 г. до 120% от БВП на страната - все още голяма, но много по-устойчива цифра за икономика, която върви към рецесия след предприетите строги мерки за икономии.

Европейските лидери претендират за победа след приемането на споразумението, отбелязва Гардиън. Евентуален неуспех за постигането на споразумение за нов гръцки спасителен план щеше да попари надеждите, че европейските лидери най-накрая са готови да приемат амбициозна програма за справяне с кризата на континента, коментира Вашингтон пост.

Мирът и просперитетът на Европа не могат да бъдат гарантирани, предупреди германският канцлер Ангела Меркел, след като стана ясно, че цялостното споразумение за спасяване на икономиките от еврозоната няма да бъде готово още седмици, пише Индипендънт. Европейските лидери смятат, че пазарната несигурност ще продължи и следващия месец, въпреки "политическата договорка" по общите детайли на план за възстановяване на доверието в икономиката.

Гръцкият вестник Етнос цитира премиера Папандреу, според когото страната има възможност да закрие сметките от миналото и да навлезе в епоха на растеж, основан на собствените сили. Катимерини също цитира изказването на Папандреу, но в частта му, че Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит. Та Неа коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна