Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелецът срещу посолството в Сараево вероятно не е бил сам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападателят на американското посолство в босненската столица Сараево, който е мюсюлманин от сръбската област Санджак, вероятно не е бил сам по време на стрелбата. Докато стреля с Калашников срещу сградата, нападателят вика "Аллах Акбар". Предполага се, че в непосредствена близост до него е имало още двама души, които са носили взривни устройства. Смята се, че  подобна атака е била подготвяна и за британската мисия в Сараево.

Колективното председателство на Босна и Херцеговина се събра на извънредно заседание тази нощ. Председателстващият го Желко Комшич заяви, че нападението  е удар срешу страната и отношенията й със Съединените щати.

Иначе в босненската столица  ситуацията е спокойна, но от снощи по централните улици има засилено полицейско присъствие.

Стрелецът Мевлид Яшаревич, който беше задържан след вчерашната атака, е на 23 години и се включва в крайното ислямистко движение на уахабитите преди три години докато е бил в Австрия. Предполага се, че е прекарал известно време в Босна, в район, в който живеят екстремисти от движението.

Информацията е на Николай Кръстев - кор. на БНР за Западните Балкани

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна