Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха 15 души в Санджак след нападението в Сараево

Снимка: dayandnightbailbonds.webs.com

Сръбската жандармерия арестува 15 души в населената с мюсюлмани област Санджак, след като  като 23-годишният Мевлид Яшаревич от областта стреля с автомат по американското посолство в Сараево. При атаката двама полицаи бяха тежко ранени.  При днешната акция са обискирани къщи и са иззети компютри на близки на стрелеца. Властите в Босна и Сърбия пък засилиха охраната пред чуждестранните посолства в Сараево и Белград.

Нападателят е  представител на крайното течение в исляма - уахабизма, а през последните близо 20 години Санджак се свързваше с наличието представители на течението там. Така например през 2007 година сръбските спецчасти разбиха терористичен лагер на движението в близост да главния град в областта -  Нови пазар.

В Босна, където стана вчерашното нападение, обстановката през последната година и половина също е доста напрегната. Дори имаше атентат в Бугойно, за който се предполага, че е организиран от т.нар. "бяла" Ал-Кайда, в която влизат представители на европейските мюсюлмани.

Междувременно главният прокурор на Босна и Херцеговина Дубравко Чампара съобщи, че у нападателя са били намерени две ръчни бомби.  Директорът босненската служба  за сигурност  Алмир Джуво потвърди самоличността на мъжа.  Според него Мевлид Яшаревич е минал границата с Босна вчера сутринта. По думите на Джуво за момента все още не може да се говори за мотивите и подробностите от нападението.

Информацията е на Николай Кръстев - кор. на БНР за Западните Балкани 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна