Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин ще запази политиката за раждане на едно дете

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Китай, страната с най-многобройно население в света, ще продължи да прилага своята стриктна политика за раждане само на едно дете, съобщиха държавни медии в страната. В момента в Китай живеят 1 милиард и 300 милиона души, но има сериозни призиви за облекчаване на правилата за отглеждане на едно дете.

Мярката за контрол на броя на населението е предовратила почти половин милиард раждания от въвеждането си през 1979 г., твърдят китайски експерти. Тя обаче се превръща в демографска бомба, защото при застаряването на населението се натрупват големи икономически и социални проблеми, а се увеличава и дисбалансът между половете.

Прекалената населеност остава едно от големите предизвикателства за социалното и икономическото развитие. Поддържането и подобряването на съществуващата политика за семейно планиране, както и запазването на ниски репродуктивни нива, заедно с адресирането на проблемите на половия дисбаланс и застаряващото население, ще бъдат огромни задачи в бъдеще, коментира за агенция Синхуа Ли Бин, директор на Държавната комисия за население и семейно планиране. Той добавил, че китайското население ще достигне 1 милиард и 450 милиона души през 2020 г.

Коментарите на Ли Бин бяха направени едва ден преди населението в света по данни на ООН да достигне 7 милиарда души на 31 октомври.

Критиците на политиката за раждане на едно дете я обвиняват за създаването на дисбаланс между половете. Абортите на бебета от женски пол са често срещани, а има данни също за убийства и изоставяне на момиченца. Политиката освен това поставя под огромно напрежение всяко пораснало дете, защото то трябва да издържа майка си и баща си, както и техните родители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна