Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Изборът на Росен Плевнелиев за държавен глава отново е широко застъпено в чуждестранните издания.

“Плевнелиев печели, Борисов празнува”, пише македонският Утрински весник в обстойно обобщение за президентските избори у нас, което включва и профил на Плевнелиев. Той е представен като прагматичен технократ, успешен биснесмен и министър, но без голям политически опит. За победата му беше достатъчно, че беше издигнат от партията на премиера Борисов, която сега има цялата власт. А вероятно и това, че българите не пожелаха още един социалист на президентския пост след двата мандата на Първанов, допълва изданието.

"Българите си избраха антикорупционен президент", пише вестник Ромъния либера. Изборната победа на бившия министър на регионалното развитие е считана за вот на доверие към политиката на премиера Бойко Борисов. Плевнелиев си създаде добро реноме с осъществяването на редица важни инфраструктурни проекти. Негови противници обаче твърдят, че той ще бъде само марионетка на премиера Борисов, посочва вестникът.

Новият президент на България по всяка вероятност ще следва общата линия на правителството по всички въпроси, свързани с политиката на официална София, включително спрямо Русия, пише Росийская газета.

"Президентските избори бяха спечелени от протеже на премиера" и "властта на управляващата партия в България се удвои", коментира вестник Комерсант.
Експерти на изданието изразяват опасения, че "управлението на тандема Борисов - Плевнелиев ще се отрази негативно върху руските енергийни проекти в България".

"Българите са крайно обезпокоени от идеята по трасето на газопровода Южен поток да бъдат създадени т. нар. хуманитарни центрове за спасяване с участието на руското министерство на извънредните ситуации", пише Известия. Предвидено е тези центрове да бъдат снабдени с всичко необходимо за оперативно ликвидиране на евентуална авария на газопровода, включително със самолети амфибии и специално оборудвани хеликоптери. Според експерт, цитиран от изданието, "всъщност става дума в региона да бъде създадена мрежа от руски военни бази".

В обширна кореспонденция от Крумовград вестник Ню Йорк таймс пише на първа страница за намерението на канадската миннодобивна компания "Дънди Прешъс метълс" и българското й подразделение "Болкън минерал енд майнинг" да отворят златна мина близо до града. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова предстои да одобри плана, но приемането му е сигурно, пише авторът Димитър Кенаров в "Ню Йорк таймс". Повечето местни хора обаче не са убедени, че отварянето на мина ще донесе просперитет и са открито враждебно настроени към добива на злато в големи размери, пише "Ню Йорк таймс".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна