Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробщините паркове да не могат да се приватизират, искат от погребалните фирми

Снимка: БГНЕС

В Закона за общинската собственост да бъде вписано, че гробищните паркове не могат да се приватизират и да се отдават на концесия настояват от погребалните фирми в България. Според тях основният проблем на бранша е липсата на единен  закон за погребалните услуги, които сега се регламентират от общински наредби.

През февруари съюза на погребалните фирми в България предложи законопроект за гробищните паркове, погребалната, траурно-обредната дейност. Някои от исканията им са да има национален регистър на организациите в бранша и да се налагат санкции на медицински работници или общински служители, които препоръчват определени фирми.

Гроб по избор, тоест вие нямате гроб на тези гробищни паркове, но на вас ви се урежда някъв изоставен или нещо от този род. Това са пари под масата, казва предсредателят на съюза Атанас Аргиров.  

За хората е трудно да различават фирмите-фантоми, казва секретарят на съюза Стоян Макреев.

Тези агенции, когато им се обадиш и ги помолиш: "Къде мога да се срещна с вас?", те започват "Не е ли по-добре ние да дойдем при вас, вие сте в такова състояние в момента, че няма нужда да се разкарвате". 90% сте попаднали на фирма фантом.

Макреев твърди, че покойници се превозват и от куриерски фирми.

Три пъти съм видял три фирми, които идват и взимат от нас покойник на разстояние на над 300 - 400 километра - 500 лева според ценоразписа. Пешо с комбито, на което му е свалил седалките, мислите ли, че той ще предложи по-нисък курс от мен. Близките казват: "Мен не ме интересува, мен ме интересува да ми излезе по-евтино."

Велина Сашева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна