Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Британските и американските вестници отбелязват на първите си страници постигнатото споразумение за съставяне на коалиционно правителство в Гърция и предстоящото оттегляне на премиера Георгиос Папандреу.

Очаква се временната коалиция да бъде оглавена от бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос, пише Индипендънт. Ролята му на съветник на оттеглящия се Папандреу обаче може да усложни усилията за назначаването му, отбелязва вестникът. Файненшъл таймс пише, че за премиерския пост се спрягат двама души - Лукас Пападемос и Ставрос Димас - бивш еврокомисар, работил в Световната банка. Британският вестник отбелязва, че е имало едва прикрит гняв в редица европейски столици заради начина, по който Папандреу се опитвал да се справи с кризата.  Световните финансови пазари се готвят за още вълнения, тъй като липсват подробности за новото споразумение, констатира Гардиън. Преходното правителство в Гърция ще даде време на европейските лидери да изградят по-силен спасителен механизъм, коментира Ню Йорк таймс. Той ще трябва да защитава от опасността от неплатежоспособност на по-големите икономики, главна от които е Италия.

Следващите 120 дни ще бъдат критични за Гърция", предупреждава гръцкият "Имерисия". Новият кабинет ще трябва да даде отговор на изключително болезнени въпроси, да изготви новата антикризисна програма до февруари и да внесе бюджета за 2012 г.

Руският печат коментира срещата на върха на Г-20 във френския град Кан, приключила в петък:

Този път се размина без награди и триумфиращи; срещата не видя светлина в края на тунела на еврокризата, пише Независимая газета. Вестникът изтъква "трудния характер на дискусиите", за който говорели "и пресилените усмивки на участниците, и не твърде ясният заключителен документ, и спадналите след срещата цени на акциите на фондовите пазари".

Росийская газета се спира на предложението за въвеждане на данък върху финансовите операции, подкрепяно от Германия и Франция. Според Москва обаче подобни резки движения днес биха могли да парализират финансовата система, напомня официозът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна