Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Кризите в Гърция и Италия са показатели за търпимостта на Европейския съюз към широко разпространената корупция и престъпност, пише Файненшъл Таймс, цитиран от БТА. Своенравен, ненадежден, воден от идеологически съображения - това са част от най-меките епитети, адресирани към Георгиос Папандреу през последната му седмица като гръцки премиер. Преди да приемем тези определения за чиста монета обаче, трябва да се запознаем с мотивите на критиците му. Действителната вътрешна заплаха за стабилността в Гърция е мрежата от олигархични фамилии, които контролират значителна част от бизнеса, финансите, медиите и политиците, отбелязва вестникът. 

Индипендънт, пише, че масовите стачки в Гърция защищават скандални привилегии, предоставени от корумпирана и малодушна политическа класа. Политиците са ипотекирали бъдещето на страната си, заемайки огромни суми, за да купуват гласовете на доверени заинтересовани групировки. Основната жертва на всичко това са младите хора, които ще трябва да плащат дълговете, натрупани от политически рушвети, предупреждава вестникът.

Никоя страна в съвременната история не е получавала толкова грамадна финансова помощ, колкото Гърция, пише френският в. Фигаро. Няма спор, че в краткосрочен план съставянето на правителство на националното единство в Атина е добра новина както за нея, така и за еврозоната. Новият кабинет ще може бързо да накара парламента да приеме с огромно мнозинство спасителния план, изработен на европейската среща на върха в Брюксел в края на октомври. В средносрочен и дългосрочен план обаче Гърция няма да се измъкне толкова лесно от затрудненията. Основана върху туризма, корабоплаването и дребната промишленост, гръцката икономика няма никакъв шанс да се съживи, ако упадъкът в основният й пазар - еврозоната - продължи, предупреждава изданието.

Докато политическите сътресения морят Гърция и започват да обхващат много по-голямата икономика на Италия, съдбата на еврото и стабилността на световните пазари зависи от това дали две от най-сложните и неотзивчиви политически култури могат да се справят със задълбочаващата се фискална безизходица, отбелязва Ню Йорк таймс. Изгледите за ново преходно, технократско правителство в Гърция и признаците, че жилавата хватка на Силвио Берлускони над властта в Италия отслабва, не успокояват особено инвеститорите, че двете страни са готови да се заловят с дълбоките структурни промени за възстановяване на растежа и съкращаване на дефицита. И в двете държави на изпитание е подложена не само икономиката, но и способността на демократичното правителство да прави силно непопулярен избор, допълва всекидневникът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна