Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов депозира молбата си за напускане на Пловдивския университет

Снимка: БГНЕС

Доцентът по социология Цветозар Томов депозира молбата си за напускане като преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в знак на протест срещу удостояването на Христо Стоичков с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето учебно заведение. Възмущението си от този акт доц. Томов обяви вчера открито в социалната мрежа "Фейсбук".

Преди да депозира молбата си, доц. Томов заяви: Аз нямам нищо против Стоичков. Той е един велик футболист, но няма смисъл един велик футболист да получава научно признание, каквото не заслужава. Това е обидно и за самия него. Това е обидно преди всичко за институцията, която си позволява да прави това.

Томов подчерта още, че тъй като подава оставката си в средата на семестъра, е готов под друга форма да довърши ангажиментите към своите студенти.

Ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Запрян Козлуджов заяви, че е склонен двамата да обсъдят вариант, който да не нарушава учебния процес. Той определи действията на Цветозар Томов като "евтин пиар" на гърба на университета. Той напомни, че званието "почетен доктор" не е титла и още - че решението за удостояването на Стоичков е гласувано единодушно от Академичния съвет.

Понеже университетът тръгна добре, хората са консолидирани и стават неща, които много дълго време не са се случвали, това е начин да се удари университетът, да бъда ударен аз. С омраза напред не се върви.

Много от студентите подкрепят позицията на Цветозар Томов. Други са на мнение, че Христо Стоичков заслужава почетното звание.

Информация на кореспондента на БНР в Пловдив Кремена Данева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна